۱۳۹۴ شهریور ۸, یکشنبه
جامعه یهود ایران در دوران ساسانی
نسطوریان ایران
بقایای شهر باستانی و اسقف نشین آشور |
مسیحیت در ایران گرچه دایره گستره ای از لحاظ قومی داشته است اما همواره آشوریان به عنوان یک گروه قومی با سابقه دیرینه و پیوسته به تمدن کهن آشور ، به عنوان قدیمی ترین گروه قومی مسیحی شناخته می شوند. گروهی که بخش عمده ایشان امروزه خود را منتسب به کلیسای شرق آشوری می دانند. ادامه
۱۳۹۴ شهریور ۶, جمعه
Prehistoric Storage jar
پیشنهاد کتاب: زین ابزار، نوشتهٔ استاد پورداود
زین ابزار
۱۳۹۴ شهریور ۳, سهشنبه
ادبیات شفاهی زبان های ایرانی
مجلد حاضر با عنوان تاریخ ادبیات فارسی اساساً به ادبیات زبان هایی می پردازد که ایرانی اند ولی فارسی نیستند. با این حال، این زبان ها با ادبیات فارسی ارتباط دارند. این زبان ها یا زمینه و سابقۀ تاریخی زبان فارسی اند (ضمیمۀ اول) یا تحت تأثیر ادبیات فارسی اند (ضمیمۀ دوم).
موضوع این مجلد زبان های کردی، پشتو، بلوچی و آسی است. از آنجا که ادبیات این زبان ها، حداقل تا قرن بیستم، عمدتاً به صورت شفاهی است، این جلد ادبیات شفاهی زبان های ایرانی نامیده شده و به منظور جامع تر کردن آن، فصل هایی هم دربارۀ ادبیات شفاهی فارسی و تاجیکی به آن اضافه شده است. با توجه به اینکه سایر لهجه های رایج ایرانی از قبیل لری، گیلکی، مازندرانی، تاتی، تالشی، یغنابی و لهجه های جامعۀ زرتشیان و یهودیان ایران و خیلی از لهجه های کم اهمیت دیگر ، ادبیات شفاهی آنچنانی ندارند که قابل مقایسه با ادبیات زبان هایی باشند که در این مجلد دربارۀ آنها بحث شده، به بررسی آنها وارد نشده ایم. ادامه
منبع: میراث مکتوب
https://cfis.columbia.edu/research-projects/history-persian-literature
https://twitter.com/iranologyscty/status/636119524962529280
۱۳۹۴ شهریور ۱, یکشنبه
شهریور (= خشتر وَئيريه Xšathra Vairya)؛ گزارش: استاد پورداود
- ز شهريورت باد فتح و ظفر / بزرگى و تخت و كلاه و كمر (فردوسى) #شاهنامه #شهریور
- شهریور (= خشتر وَئيريه Xšathra Vairya)؛ گزارش: استاد پورداود. ن٢ص٩٢و٩٣ #پورداود #شهریور http://bit.ly/1h6ECFW
- Xšathra Vairya (=Shahrivar or Šahrewar), one of the seven great Aməša Spəntas of #Zoroastrianism, meaning the 'Divine kingdom or dominion'.
|
۱۳۹۴ مرداد ۱۸, یکشنبه
به ياد کریستین بارتلمه
به ياد کریستین بارتلمه (Christian Bartholomae) زبانشناس و #ایرانشناس آلمانی، نویسنده #کتاب "دستور لهجههای ایران قدیم" در ۹ اوت ۱۹۲۵، ازجهان درگذشت.
Bartholomae, Christian (1855-1925) |
See More / بیشتر بخوانید:
1. Life. Bartholomae was born the son of a forester in Forst ob Limmersdorf (today Forstleithen near Limmersdorf), Upper Franconia, on 21 January 1855. After receiving his general education in Bayreuth he first studied the classical languages at Munich and Erlangen universities under, among others, Friedrich von Spiegel. Later he went to the University of Leipzig, at the time the undisputed center of linguistic studies, in order to study Sanskrit and comparative philology. There Heinrich Hübschmann exercised such a deep and decisive influence on Bartholomae and his scientific development that he later, in the preface to his Das altiranische Verbum mentioned only Hübschmann, who had won him for Iranian studies, among his teachers... more
۱۳۹۴ مرداد ۱۷, شنبه
محمدعلی جمالزاده
Jamalzadeh, Mohammad-Ali (1892-1997) |
۱۳۹۴ مرداد ۱۶, جمعه
به ياد رابیندرانات تاگور
۱۳۹۴ مرداد ۱۵, پنجشنبه
گندیشاپور
شهر و مدرسه باستانی جُندیشاپور (=گُندیشاپور/GONDĒŠĀPUR)، در دانشنامه جهان اسلام. ج. ۱۱، تهران ۱۳۸۶، ۳۷-۴۲.
GONDĒŠĀPUR, intellectual centre of the Sassanid |
UNESCO |
- برای آگاهی بیشتر دربارۀ دانشگاه گندیشاپور به مدخل GONDĒŠĀPUR در دانشنامۀ ایرانیکا به قلم لوتز ریچر-برنبورگ و علیرضا شاپورشهبازی مراجعه فرمایید.
- برای مطالعه به زبان فارسی نیز میتوانید به مدخل جُندیشاپور در دانشنامۀ جهان اسلام مراجعه فرمایید.
۱۳۹۴ مرداد ۱۴, چهارشنبه
ایرانشناسی در جهان، بخش پنجم و پایانی
۱۳۹۴ مرداد ۱۱, یکشنبه
CTESIPHON (Ṭīsfūn)
CTESIPHON (Ṭīsfūn), ancient city on the Tigris adjacent to the... #Parthian #Sasanian #Iranica
Ctesiphon served as a royal capital of the Iranian empire in the Parthian and Sasanian eras for over eight hundred years. |
The Encyclopædia Iranica, Jens Kröger:
- Annette Hagedorn, Avinoam Shalem (Hrsg.): Facts and Artefacts. Art in the Islamic World. Festschrift for Jens Kröger on his 65th birthday. Brill, Leiden 2007, ISBN 978-90-04-15782-8.
طاق کسری جهانی میشود
فرهاد نظری به خبرنگار مهر گفت: معاونت میراث فرهنگی وزارت گردشگری عراق در همکاری با سازمان میراث فرهنگی، تفاهمنامه ای امضا کردند که یکی از اقدامات اجرایی مربوط به آن ـ که در حال نهایی شدن است ـ مربوط به طاق کسری است. قرار شده تا ایوان مداین یا طاق کسری با همکاری ایران و عراق جهانی شود.
وی ادامه داد: عراق در نظر دارد تا قبرستان وادی السلام را در سال ۲۰۱۶ و طاق کسری را در سال ۲۰۱۷ ثبت جهانی کند و از آنجا که طاق کسری یک اثر تاریخی ایرانی در خاک عراق است، کارگروهی برای این منظور تشکیل شده تا ایران به عراق در تهیه پرونده ثبت جهانی کمک کند. چرا که طاق کسری مهمترین بنای مربوط به تاریخ و فرهنگ ایران است.
تیسفون نام یکی از پایتختهای باستانی ایران است که در کشور عراقِ امروزی جای گرفته است. این شهر در دوران اشکانیان به عنوان پایتخت غربی ایران در منطقه میانرودان ساخته شد و در دوران ساسانی ارزش خود را به عنوان مرکز نیروی سیاسی و اقتصادی نگه داشت. پس از حمله اعراب به ایران، شهر تیسفون به تاراج رفت و رفتهرفته متروکه شد.
در سال ۹۰ پیشنویس تفاهمنامهای در حوزه میراثفرهنگی و آثار باستانی نوشته شد و ایران پیشنهادی را مبنی بر حفاظت از این اثر تاریخی به دولت عراق داد که مورد استقبال قرار گرفت. در این تفاهمنامه که از سوی حسن موسوی رئیس وقت سازمان میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در حوزه میراثفرهنگی و آثار باستانی ارائه شد تاکید شده بود که جمهوری اسلامی ایران میتواند بیشترین کمک را به موضوع مرمت آثار تاریخی داشته باشد و این در تفاهم نامه پیشنهادی گنجانده شد.
۱۳۹۴ مرداد ۱۰, شنبه
جشن امردادگان
زنبق سفید (Iris (Queen of Angels |
این جشن در ستایش و گرامیداشت مرداد روز ۷ امُرداد در تقویم ایران باستان (سومین روز اَمرداد ماه در تقویم فعلی ایران) برگزار میشود که یکی از جشنهای دوازدهگانه سالیانه در روزهای همنام شدن روز و ماه اَمْشاسپند جاودانگی امرداد، همواره در کنار اَمشاسْپَند رسایی خرداد، نگهبان آب و گیاه است. ایرانیان از هزارههای دور، این جشن فرخنده را برگزار کرده، ستوده و گرامی داشتهاند.
در کتاب «جشنهای فراموش شده ایران باستان» که بهروز بیگوند آن را گردآوری کرده، آمده است: در یادگارهای کهن ایرانی، از این روز و جشن ویژه آن، سخن بسیار گفته شده است در متن پهلوی "بُندَهِش"، هم آمده است، خویش کاری امرداد در جهان مادی که نگهبانی از گیاهان روی زمین و سرسبز و بارور نگاه داشتن آنهاست و نماد جاودانگی و بیمرگی و جوانی همیشگی به شمار میآید.
مسعود سعد سلمان، چکامه پرداز سده پنجم هجری میگوید:
روز مُرداد مُژده داد بدان/که جهان شد به طبع، باز جوان
هر یک از فروزههای دوازدهگانه که جشنهای هم نامی روز و ماه برای گرامیداشت آنها برگزار میشود، گل ویژهای دارد. گل ویژه امُرداد، زنبق است.
در برگ ۲۵۰ برگردان فارسی آثار الباقیه ابوریحان بیرونی چنین آمده است که:
«مردادماه که روز هفتم آن مرداد روز است و آن روز را به انگیزه پیش آمدن دو نام با هم جشن میگرفتند. معنای امرداد آن است که مرگ و نیستی نداشته باشد. امرداد فرشتهای است که به نگهداری جهان و آراستن غذاها و داروها که اصل آن از نباتات است و برکنار کردن گرسنگی و زیان و بیماریها میباشد، کارگزاری یافته است»
«مردادماه یعنی خاک، داد خویش بداد از بَرها و میوههای پخته که در وی به کمال رسد و نیز هوا در وی مانند غبار خاک باشد و این ماه میانه تابستان بود و قسمت او از آفتاب، مر برج اسد را باشد.»
این جشن را بیشتر در کنار چشمه سارها و باغ ها و مزرعه های خرم در دامن طبیعت برپا می کنند.
منبع: ایسنا و صفحۀ مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی